الکترود گرافیتی ۸۰ درصد کک سوزنی جهان را مصرف میکنند
در این گزارش به بزرگترین مصرفکنندگان کک سوزنی و الکترود گرافیتی پرداخته میشود. صنعت الکترودهای گرافیتی بیشترین مصرف کک سوزنی را بهخود اختصاص دادهاند. سهم بازار الکترودها از کک سوزنی تولید شده در جهان در حدود ۸۰ درصد برآورد میشود. این مهم نشان میدهد که هرگونه اتفاق در بازار کک سوزنی اولین تأثیر خود را در حوزه الکترودهای گرافیتی خواهد گذاشت که عمدتا مورد استفاده در صنایع فولاد هستند.
به گزارش سایت خبری تحلیلی فلزات آنلاین، گرافیت یکی از مناسبترین مواد مورد استفاده در تولید آند باتریهای لیتیوم– یون است. دیگر مواد فلزی و غیر فلزی مورد استفاده در صنعت باتریها با مشکلات بسیاری نظیر عمر کوتاه، کمیاب بودن، قیمت بسیار بالا و نگرانی از میزان امنیت در استفاده همراه هستند.
علاوه بر این، از پودر گرافیت طبیعی یا مصنوعی (synthetic graphite) میتوان برای تولید آند استفاده کرد که هر ۲ سازگاری بسیار مناسبی برای جفت شدن با کاتدهای پایه لیتیومی باتریها دارند. البته هر کدام از آنها، تفاوتهایی را در هنگام استفاده از خود نشان میدهند که میتواند در خور توجه باشد.
آندهای ساخته شده با گرافیتهای طبیعی بازده اولیه و کارآیی بیشتری را از خود نشان میدهند، در حالی که آندهای گرافیت مصنوعی از چرخههای عمر بهتر و عملکرد ایمنتری برخوردار هستند. پر واضح است که در این هنگام انتخاب نوع ماده اولیه مورد نیاز باید مبتنی بر بهینهترین وضعیت برای تولید باتری باشد.
در باتریهای لیتیوم– یون هزینههای کاتد و الکترولیت بهترتیب تقریبا ۵۰ و ۲۵ درصد از کل هزینه تولید این محصول را تشکیل میدهند. این در حالی است که آند گرافیتی بهتنهایی حدود ۱۰ درصد کل هزینه تولید باتری را بهخود اختصاص میدهد. زیرمجموعه کوچکی از تولیدکنندگان باتری، آند باتریهای خود را با بکارگیری گرافیت مصنوعی تولید میکنند و بسیاری از آنها استفاده از گرافیت طبیعی را ترجیح میدهند.
قیمت بالاتر گرافیت مصنوعی در مقایسه با گرافیت طبیعی، تمایل به استفاده از نوع مصنوعی آن را بیشتر کرده است؛ چرا که از این طریق میتوان محصولی با قیمت تمامشده پایینتری را تولید کرد که به افزایش رقابتپذیری محصول در بازارهای مصرف کمک شایانی میکند. درنتیجه انتخاب منبع اصلی گرافیت برای تولید آند در باتریها بهصورت عمده به قیمت نسبی گرافیت طبیعی و مصنوعی در بازار برمیگردد. از دلایل اصلی قیمت پایینتر گرافیت طبیعی، وفور دسترسی آن عنوان شده است؛ بهطوری که ذخایر کل بینالمللی از این محصول حدود ۸۰۰ میلیون تن برآورد شدهاند.
نمودار ۱ سهم قسمتهای مختلف باتری را در هزینههای تأمین مواد اولیه آن نشان میدهد. چنان که پیداست کاتد با ۴۹ درصد، غشای جداکننده با ۷ درصد و الکترولیت ۲۳ درصد و آند گرافیتی ۱۰ درصد از هزینه تأمین مواد اولیه تولید باتری را بهخود اختصاص دادهاند.
۱۱ درصد باقیمانده نیز به سایر اقلام مورد استفاده تعلق دارد. نمودار ۲ نیز سهم مصرف کک سوزنی را در صنایع مختلف نشان میدهد. همانطور که نمودار ۲ نشان میدهد الکترود گرافیتی اصلیترین بازار متقاضی برای کک سوزنی است. پس از آن باتریهای لیتیوم – یون با ۱۰ درصد و مواد پیشرفته کربن گرافیتی با ۸ درصد در مرتبههای بعدی مصرف قرار دارند. ۲ درصد باقی مانده در سایر حوزهها مورد استفاده قرار میگیرد.