گرافیت چیست؟
گرافیت نوعی کربن است که به ۳ نوع شبکه کریستالی وجود دارد:
- آمورف (amorphous)
- فلیک (flake)
- وین (vein)
هر ۳ صورت گرافیت به وسیلـه تفاوت در درجه کربن،اندازه ذرات و خلوص تفکیک میشوند.نوع آمورف فراوانترین نوع گرافیت است. این مدل توسط دگرگونی در لایه های ذغال سنگ آنترامیست شکل میگیرد.
واژه آمورف به کوچک بودن اندازه های کریستال برمیگردد که قابل مشاهده نیستند. آمورف برای محصولات گرافیتی سطح پایین مثل مداد، لنت ترمز، مواد افزودنی لاستیکی استفاده میشود و پایینترین قیمت در بین انواع مختلف را داراست.
درجه خلوص آمورف در محدوده cg %40-20 (cg= محتوای گرافیت) و خلوص کربن بعد از تصفیه آن %۸۵-۷۰ است. بزرگترین ذخیره آمورف کشف شده در چین، مکزیک و آمریکا میباشد.
نوع فلیک شکل کمتر شایع از گرافیت طبیعی است و کیفیت بالاتری نسبت به آمورف دارد. فلیک در سنگهای دگرگون شده یا سگهای رسوبی آهکی شکل میگیرد.
گرافیت
درجه بندی نوع فلیک در محدوده cg %12-10 و خلوص آن پس از تصفیه %۹۵-۸۵ است. استفاده مقدماتی (اولیه) از نوع فلیک شامل لنتهای ترمز، باتریها و سلولهای سوختی میباشد.
نوع فلیک ۴ برابر قیمت نوع آمورف بفروش می رسد. چین، برزیل و کانادا بزرگترین تولیدکنندگان آن میباشند.
نوع وین نادرترین و با ارزشترین شکل از گرافیت طبیعی است و بالاترین کیفیت را دارد. درجه خلوص نوع وین معمولا بالاتر از cg %90 و خلوص کربن بدون پالایش آن %۹۹-۹۵ است.
گرافیت وین درجه حرارت و قابلیت رسانای الکتریکی بالاتری دارد و همچنین دارای بالاترین درجه از یکپارچگی منسجم در تمام گرافیتهای طبیعی است.
وین به راحتی قالب گیری شده که این خاصیت به صرفه جویی قابل ملاحضه در هزینه ها در ازای میزان پایین موادخام منجر میشود. در حال حاضر سریلانکا تنها قلمروی تولید گرافیت وین است.
خواص گرافیت
- ماد لایه لایه ساخت شده از حلقه کرین ۶ ضلعی
- بالاترین مقاومت طبیعی و سختی
- ضد زنگ و مقاوم در برابر حرارت
- روانکاری طبیعی بالا
- مقاومت حرارتی بالا تا ۴۵۰۰ درجه فارنهایت
- رسانای الکتریکی و حرارتی
- ثبات شمیمیایی
- بازدارنده تابش (اشعه)
- اصطکاک کم
- مقاومت فشاری بالا
-
– معرفی گرافیت
گرافیت ماده معدنی بسیار نرم با رنگ مشکی است که از اتمهای کربن تشکیل شده است. این ماده غیرسمی است و براحتی اثر آن بر روی سطوح زبر باقی میماند. کاربرد عمده گرافیت در ساخت مداد میباشد.
۲- لغت گرافیت
لغت گرافیت از کلمه یونانی گرافین (Geraphein) به معنی کشیدن و نوشتن مشتق شده است. نکاتی درباره گرافیت
۳- گرافیت در شرایط جوی
گرافیت در شرایط جوی پایدار است اما ترکیباتی مانند الماس میتواند تحت فشار و دمای مشخصی به گرافیت تبدیل شود.
نکاتی درباره گرافیت
۴- مشتق شده از موجودات زنده
لازم است بدانید که الماس و گرافیت از کربنی تشکیل شدهاند که از بقایای موجودات زنده بدست آمده است. کربن باقیمانده از موجودات زنده به ذغالسنگ تبدیل میشود.
۵- دگردیسی گرافیت
اگر گرافیت تحت فشار بسیار بالا قرار گیرد ممکن است به الماس تبدیل شود. معمولا این اتفاق در عمق زمین و تحت فشار بالا صورت میپذیرد.
۶-سختی بسیار کم
گرافیت معمولا بخاطرسختی بسیار کم معروف میباشد. شکننده بودن از دیگر خواص گرافیت میباشد. این سختی کم و قابلیت اثر آن بر روی مواد دیگر باعث میشود که از آن در ساخت لوازمالتحریر و نوشتافزار استفاده شود.
۷- خودروانکار
گرافیت به عنوان یک خودروانکار یا روانکار خشک مورد استفاده قرار میگیرد.
پودر گرافیت میتواند اصطکاک بین اجزاء مکانیکی درگیر با یکدیگر را کاهش دهد. گرافیت به عنوان یک هادی جریان الکتریسیته شناخته میشود.
۸- پوشش عایق
گرافیت میتواند به عنوان پوشش عایق در لنتهای ترمز، راکتها، دربهای ضد حریق و موارد مشابه مورد استفاده قرار گیرد.